Oeps, betrapt! Je kind wil aandacht, maar jij zit op je GSM!
- MentaalSterk
- 27 feb
- 2 minuten om te lezen
We doen het allemaal: even snel een berichtje checken, scrollen door sociale media of een mail beantwoorden. Maar heb je ooit gemerkt hoe je kind je dan aankijkt? Alsof je plots onzichtbaar bent? In deze blog duiken we in hoe gsm-gebruik kinderen beïnvloedt en hoe je daar slim mee om kunt gaan.

1. Ouder, let op! Je kind heeft je nodig
Phubbing: Ja, het is een ding!
‘Phubbing’ – oftewel, je kind negeren omdat je op je telefoon zit – kan echt een probleem zijn. Kinderen hebben aandacht nodig om zich emotioneel veilig en gewaardeerd te voelen. Als ze die niet krijgen, kunnen ze zich terugtrekken of juist op een negatieve manier aandacht opeisen.
Minder interactie, minder leren
Kinderen leren door te praten en te spelen. Als je vaak afgeleid bent door je telefoon, missen ze belangrijke leermomenten voor taal, sociaal gedrag en emotionele expressie.
2. Gedrag en emoties: Wat doet het met je kind?
Meer driftbuien en onzekerheid
Studies laten zien dat kinderen vaker boos of verdrietig worden als ouders veel op hun gsm zitten. Ze voelen zich genegeerd en dat kan leiden tot onzekerheid en frustratie.
Verhoogde stress
Als een kind het gevoel heeft dat de gsm belangrijker is dan zijzelf, kan dat stress en zelfs angst veroorzaken. Ze vragen zich af: "Ben ik niet belangrijk genoeg?"
3. Kinderen kijken naar jou (En leren dus ook je slechte gewoontes)
Jouw gsm-gebruik = hun toekomstig schermgebruik
Kinderen kopiëren wat ze zien. Als jij constant op je telefoon zit, waarom zouden zij dan niet hetzelfde doen? Een gezonde balans begint bij het juiste voorbeeld geven.
Bewust omgaan met je schermtijd
Door zelf minder op je gsm te zitten, help je je kind een gezonde relatie met technologie te ontwikkelen. Want zeg nu zelf: quality time zonder schermen is toch veel waardevoller?
4. Hoe houd je je GSM-gebruik in toom?
✅ GSM-vrije momenten: Tijdens etenstijd, bedtijd of een wandeling leg je de telefoon bewust weg.
✅ Niet Storen-modus: Gebruik deze om meldingen uit te schakelen en écht aanwezig te zijn.
✅ Oogcontact en luisteren: Laat je gsm even voor wat het is en geef je kind de aandacht die het verdient.
✅ Bewust scrollen: Stel een tijdslimiet in voor sociale media en houd bij hoe vaak je je gsm oppakt.
We snappen het: je gsm is belangrijk. Maar je kind is nóg belangrijker. Door bewuster met je schermgebruik om te gaan, geef je hen de aandacht en liefde die ze nodig hebben. Kleine aanpassingen maken een groot verschil – probeer het eens en zie hoe je band met je kind sterker wordt! 😊
Comments