Help, het zomeruur komt eraan!
- MentaalSterk
- 24 mrt
- 2 minuten om te lezen
Help, het zomeruur komt eraan! Die ene zondag waarbij je klok een uur vooruit gaat en je biologische klok achterblijft. Voor volwassenen al even pittig, maar voor kinderen? Een klein drama. Geen paniek! Met een beetje voorbereiding en een snufje humor komt het allemaal goed.
Bij het zomeruur zetten we de klok een uur vooruit. "Yay, langer licht!" denkt de buitenminnende ouder. Maar jouw kind denkt daar hƩƩl anders over. Want als het normaal om 7 uur naar bed gaat, voelt dat ineens als 6 uur. En dat snapt hun lijf dus echt niet. Kinderen zijn net kleine Zwitserse klokjes. Hun interne ritme, ook wel het circadiaans ritme genoemd, is strak afgesteld. Een uur verschil voelt voor hen als een mini-jetlag.
En dat merk je. Moeilijk inslapen, ochtendhumeur deluxe, peuters die midden in de nacht besluiten dat het theetijd is... Het hoort er allemaal bij. Daarom is het slim om alvast 4 tot 5 dagen van tevoren te beginnen met kleine aanpassingen in het slaapschema. Iedere dag 10 tot 15 minuten eerder naar bed, iets eerder eten, en 's ochtends wat eerder wakker worden. Zo sluipt het nieuwe ritme er vanzelf in.
Kinderen houden van voorspelbaarheid. Blijf dus vasthouden aan dat vaste bedritueel ā badje, verhaaltje, knuffel ā dat werkt geruststellend. Zorg ook voor de juiste lichtomstandigheden: gebruik verduisterende gordijnen als het ās avonds nog licht is, en laat 's ochtends zoveel mogelijk daglicht binnen. Een wake-up light kan daarbij helpen. Het is als een zonsopgang, maar dan zonder kraaiende haan.
En beperk ās avonds de prikkels. Geen spannende spelletjes of tablets tot vlak voor het slapengaan. Kies liever voor rustig tekenen of een boekje lezen. Eten speelt trouwens ook een rol. Verplaats de eetmomenten mee met het nieuwe ritme en vermijd zware maaltijden laat op de avond.
Dutjes? Prima, maar houd ze kort en niet te laat. En heb vooral geduld. Sommige kinderen schakelen moeiteloos over, anderen hebben een paar dagen nodig. Gun ze ā en jezelf ā die tijd. Loopt het echt uit de hand? Troost je kind (en jezelf) en neem eventueel contact op met de huisarts bij blijvende slaapproblemen.
En hƩ, vergeet jezelf niet. Ook jij moet wennen aan dat nieuwe ritme. Dus leg die Netflix-marathon even opzij en plan een paar rustige avonden met het hele gezin. Zie het zomeruur niet alleen als een uitdaging, maar ook als een kans om nieuwe routines in te voeren. Misschien is dit wel hƩt moment om die vaste bedtijd weer wat strakker te trekken.
Kortom: met een beetje planning, veel liefde en een vleugje flexibiliteit komt het helemaal goed. Zelfs als het in het begin even chaotisch voelt ā het went. Echt waar.
Comments